NOOR. OUR GIRL WITH A PEARL EARRING

jan 14, 2022

Ozanne en ik kregen eind vorig jaar één van de meest betekenisvolle opdrachten uit onze loopbaan. We richtten de slaapkamer in van Noor, een meisje van 12 dat geen lang en vol leven meer voor zich heeft …

In 2018, Noor was toen 9, werd er in haar hand een rhabdomyosarcoom vastgesteld, een kwaadaarige tumor die voorkomt in de spieren. Het is een zeldzame kanker waarvoor Noor de daarop volgende 3 jaar behandeld zou worden. Haar rechterhand werd weggenomen, en ze onderging een tijd lang chemo en bestralingen omdat de kanker zich ook in haar longen had vastgebeten. Afgelopen zomer kreeg Noor te horen dat de behandelingen niet het verhoopte resultaat hebben, en dat alle opties uitgeput zijn. De kanker zit nog steeds in haar longen, en is ook weer terug in haar arm … Daarop lanceerden twee vriendinnen van Marianne, de mama van Noor, het idee van Noor’s bucketlist:  een oplijsting van alle dingen die Noor gedaan wil hebben voor ze sterft …

Ozanne en ik waren enorm ontroerd dat op Noor’s bucketlist een make-over van haar kamer stond. Het bevestigt onze diepe overtuiging dat een plek hebben waar je je goed voelt, waar je kan dromen, waar de tijd wat trager wegtikt, waar je je thuis voelt, die je gelukkig maakt, essentiëel is in het leven.
Je wordt wakker in je slaapkamer, en als die niet mooi is, is je dag verpest. Boy, this girl gets it. Je begint en eindigt je dag in je kamer. Die plek kan dus maar beter het beste in je naar boven halen. Smart girl.

Omdat we Noor niet kenden, en we er een beetje vaart wilden achter zetten (niets zo frustrerend voor tieners als volwassenen die zeggen dat ze iets gaan doen, en er dan vervolgens weken mee wachten 😉 stelden we een vragenlijstje op.

De antwoorden van Noor hielpen ons om haar stijl in kaart te brengen (wie té benieuwd is naar die antwoorden (begrijpelijk, wij zijn ook van ‘t nieuwsgierige type), clickt hier even door, komt dan terug en leest verder). Tegelijkertijd vroegen we foto’s op van de kamer zoals ze er op dat moment uitzag, en een grondplan waarmee we aan de slag gingen om een opstelling te maken die de kamer met zijn hoge plafond en marmeren schouwmantel eer aandoet, maar evengoed het overweldigende gevoel (de plafonds zijn wohow hoog) ervan wat dimt.

We verschoven het bed naar de schouwmantel, zo kan Noor vanuit haar bed naar de lucht door het raam kijken (a girl’s gotta dream, right?), én kan ze de hal in de gaten houden (ze houdt van babbeltjes met voorbijgangers, heerlijk toch?).  Vanuit de wetenschap dat teenagers willen hangen, was het vervolgens logisch om rond het bed hangplekjes te creëren zodat de vriendinnen van Noor gezellig kunnen komen tiktokken en chatten en alle andere mysterieuze dingen waar tienermeisjes ùren mee bezig kunnen zijn ;-).

Als vanzelf wordt er zo een relaxzone in de kamer gecreëerd waar er vooral horizontaal tijd wordt doorgebracht, ha. En als vanzelf wordt er een andere zone gesuggereerd die functioneler is, met bureau – die eveneens als vanity dient (we looove the word) – en combi kleerkast/kledingrek voor een dressinggevoel.

Door met 2 zones te werken, krijgt de kamer een volwassen gevoel, en dat is waar tienermeisjes van dromen.

Noor houdt van zwart, wit en goud. Dat kleurenpalet interpreteerden we breed: we gebruikten gebroken wit om de kamer met zijn hoge plafond wat meer warmte te geven, en het goud vertaalden we naar caramel en okertinten.

Om de kamer intiemer te maken, brachten we een lambrisering aan: op 120 cm hoogte – even hoog als de schouw – plaatsten we rondom rond de kamer houten latjes zodat een horizontale opdeling ontstond. De onderkant verfden we in een caramellig bruin (Levis E8.29.40), de bovenkant voorzagen we van een dromerige print van palmbomen. Het lambrisering-effect – wanneer deze hoog geplaatst wordt – maakt de ruimte optisch lager, en dus knusser. Tip: met een lage lambrisering kan je de ruimte hoger doen lijken. De schouwmantel verfden we in een echte goudtint (Colora Luxurious Rust).

Het was hartverwarmend dat we meteen werden gecontacteerd door Christel, de PR-verantwoordelijke van AkzoNobel – het moedermerk van Levis (door onze samenwerking met Levis voor het tv-programma Een frisse start met vtwonen hebben we een heel fijn contact opgebouwd met Christel): Dames, hebben jullie verf nodig? En òf we verf nodig hadden (ik bedoel maar: kijk eens naar die hoge muren!). Christel schonk ons de verf, no favors asked in return.  De geste was zo spontaan dat Ozanne en ik er helemaal week van werden (niet dat dat zo moeilijk te bekomen is).

En nog weker werden we toen handyman Bert ons opbelde, luttele minuten nadat we het verhaal van Noor postten op onze Instagram: ‘euh, ik doe mee. Ik kan elke dag, ook in het weekend. Je zegt het maar. Ik sta er.’ Zo ongeveer klonk het. Alsof hij geen ‘nee’ zou aanvaarden. Dat Bert daarenboven een bijzonder grappige mens is, maakte het een dubbele win (Ozanne en ik lachen nu eenmaal graag).

Bert maakte de zwarte houten kist op maat. Hij bevestigde de dwarse verstevigingsstukken aan de buitenkant voor meer ruimte binnenin de kist, net zoals bij legerkisten gedaan wordt. In combinatie met de zwarte metalen kleerkast en het metalen wandrek geeft de kist de kamer een stoer accent.

Wat Bert nog meer deed (behalve alles ophangen en bevestigen en ons entertainen en de tijd in het oog houden)? Bert toverde Noor’s bed om tot een hemelbed door er een constructie van zwart gelakte houten latten en gordijnrails rondom te maken. Daar hingen we luchtige linnen gordijnen aan, dromerige lichtslingers en veel foto’s. Heerlijk om onder te cocoonen.

 

bureau | bureaustoel | zwart metalen wandrek van bij Kwantum | papierbak | bureaulamp

En dan het verhaal van the girl with a pearl earring … Toen we foto’s van Noor met haar bff’s opvroegen aan Hans en Marianne – we wilden er eentje uitvergroten  – stuurden ze ons een reeksje door die ze hadden laten maken door een professionele fotograaf. En geef toe. We hebben hier te maken met een waarachtige reïncarnatie van het meisje van Vermeersch. Toch? En dus is Noor òns meisje met de parel. De kleuren en de sfeer van het portret van Vermeersch pasten wonderwel in het kleurenpalet van Noor, en geven de kamer een ietwat mysterieuze en stijlvolle touch.

 

Het valt moeilijk te beschrijven hoe het voelt om de kamer in te richten van een jong meisje dat geen andere slaapkamer in haar leven meer zal kunnen inrichten. Er was dan ook niets méér belonend dan van Hans en Marianne te mogen horen bij de reveal dat – hoewel we Noor nog maar pas hadden leren kennen – de kamer helemaal Noor ademt en uitstraalt …

Wie meer wil lezen over hoe we in contact kwamen met Noor, clickt onderaan gewoon even door.

Wie op zoek is naar de beste handyman van Vlaanderen, kan Bert telefonisch contacteren: +32 487442793

So long,

Ozanne & Guillemine

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow Along

Wil je nieuwe blogposts recht in je mailbox?
Laat dan even je naam en email achter!