HOE OZANNE EEN TIENERKAMER MAAKTE VOOR HAAR 12-JARIGE ZOON

okt 11, 2021

  Ozanne haar zoon Felix gaat sinds september naar het 1ste middelbaar en dat is in vele opzichten een grote gebeurtenis. Het is het moment waarop jongeren voor het eerst moeten nadenken over wie ze zijn, wat hun interesses zijn en waar ze mee bezig willen zijn: ze moeten immers een school uitkiezen, een studierichting kiezen, beslissen met welke hobby’s ze nog doorgaan en welke niet. Het is het moment waarop hun identiteit meer en meer zichtbaar wordt. Niet enkel door de keuzes die ze maken, maar ook door de kleding die ze dragen, én door de wens om een slaapkamer te hebben die meegroeit met wie ze zijn. In Felix zijn geval is dat op maat van de skater die er in hem zit (we hopen dat de student daar ook ergens zit, vermoedelijk de ziel uit zijn lijf aan het vechten voor zijn bestaansrecht). Soit, wij kunnen die nood om zijn eigen stempel op zijn kamer te drukken alleen maar toejuichen.

(Felix, als je dit geheel per ongeluk leest – en ik mag hopen dat je dat niet overkomt – dan verontschuldig ik me bij voorbaat voor de smet die we leggen op jouw zorgvuldig opgebouwde imago van coole skaterboy, want een mama én een tante die jouw kamer helemaal ontleden en dingen zeggen als ‘jouw eigen stempel drukken’, en ‘jouw identiteit die zichtbaar wordt’, en die jouw ontwikkeling ‘toejuichen’ (jij beeldt je er waarschijnlijk  twee overjaarse cheerleaders bij in) …, I know – ik ben nog net jong genoeg om door te hebben hoe schaamtelijk het voor je is, geloof me (moeilijk, ik weet het). Maar op een dag – zij het in de verre toekomst – zal je begrijpen dat er een onontkoombaar mechanisme in werking treedt bij mensen die kinderen hebben wat maakt dat ze net zo duf beginnen doen als hun eigen ouders)

Een tienerkamer moet dus in de eerste plaats een plek zijn waar de tiener zichzelf kan uiten (sorry again, Felix).

En ten tweede, en dat is een interessant maar, wow, moeilijk handelbaar inzicht: een tienerkamer moet toelaten dat er tijd kan zijn om simpelweg tijd te verdoen. Verveling, jawel, (af en toe) niks doen (NIKS), is de beste potgrond voor de ontwikkeling van een eigen identiteit (aha, heb ik nu wel je aandacht, Felix?).

En dus ging Ozanne aan de slag om voor Felix ruimte te maken om uit het zicht van zijn ouders lekker niks te doen. Een plek om te chillen dus (de duffe ouders noemen het hangen, uit te spreken met een zucht en een afkeurende blik).

Ozanne verschoof het bed naar het raam, en maakte van oude tv-kasten een basis die een verlengstuk van zijn bed vormt, een podium quoi. Daarop plaatste ze een dikke foam van schuimrubber (kan je bij elke zetelstoffeerder bestellen of online bij het Belgische www.kussens-op-maat.be). Ze schilderde bed én podium én muren én plafond in een moody grijsgroen (Levis J0.10.40), perfect in lijn met de moody puberperiode die zich al voorzichtig aankondigt. Het resultaat is een soort van nis waar een intieme, knusse sfeer hangt.
(intiem en knus … woppa, weer een laag van zijn cool imago geschraapt).

De donkere nis helpt ook om de saaie vierkante box die Felix zijn kamer in essentie is, op te delen in twee visueel interessantere rechthoekige delen: een donker deel om te slapen en te chillen, en een licht deel om te studeren (we leven op hoop).

For the juicy details: Ozanne overwoog eerst om het podium door een schrijnwerker op maat te laten maken, in schilderbare mdf en met een schuif onderin zodat ze er beddengoed en extra dons in kon opbergen. Maar omdat het allemaal wat duur en tijdrovend werd, deed ze het met wat ze had: twee oude tv meubels van Ikea van de Lack serie waar ze de pootjes af haalde om ze vervolgens aan de binnenkant van het meubel te plaatsen voor extra steun.

Rond de dikke foam van schuimrubber maakte Ozanne een hoes van baalkatoen (je kan natuurlijk ook gewoon een laken over de foam leggen en de uiteinden onder de matras stoppen, zoals je een bed opmaakt) en verfde die met een mix van Dylon Olive green en Jeans Blue. Ozanne propte te veel hoes in de wasmachine waardoor het er weer uitkwam in Batik stijl, toevallig helemaal skateproof.

De Mona Lisa koos Felix helemaal zelf, zonder aarzelen, zeker van zijn stuk (cheerleader-pomponnen in de lucht) en werd het vertrekpunt om de kleuren voor de muren te beslissen. Ozanne haalde er twee tinten groen uit dezelfde kleurfamilie uit waardoor het beeld mooi blendt met de achtergrond.

Beide kleuren komen uit de Levis-collectie: kleurcodes J0.10.40 voor het donker grijsgroen en H3.04.72 voor het licht grijsgroen.

Aan het hoofdeinde van het bed hing Ozanne de oude skateboards van Felix op – de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat handige Bert een handje is komen helpen – en bevestigde er een ledstrip achter die met afstandsbediening verandert van kleur (naar ’t schijnt zijn ledstrips een dingetje bij de jeugd). Een oude lockerkast vol skatestickers erbij (voor zijn kleren), en de skater in Felix kwam helemaal thuis.

bureau | bureaustoel | zwart metalen wandrek van bij Kwantum | papierbak | bureaulamp

En dan verder nog een bureau op de kamer, een noodzakelijk kwaad dat hoort bij het opgroeien, ha.
Ozanne stak er een heerlijk tapijt onder zodat Felix lekker warme voeten heeft wanneer hij zijn hersenen pijnigt (een goede bloeddoorstroming is de basis voor succes, moet ze gedacht hebben).

bijzettafel | muurlamp | wekker | karafe & glas | kastje geverfd in Levis H3.04.72 | poef Bazar | letter F | plant Blauwvaren

Het voorbije weekend nodigde Ozanne de familie uit voor het door Corona uitgestelde communiefeest van Felix: zijn kamer was een GIGA-HIT bij de neven en de nichten. Ozanne zal het nog druk hebben met tienerkamers inrichten, hèhè.

En dan nog een kadotip om te eindigen: ben je op zoek naar een leuk kado voor een tiener, dan kunnen we de on/off wekker aanraden. En uiteraard ook de ledstrip. In verschillende kleuren welteverstaan. Voor als je écht wil scoren ;-).

 

So long!
Guillemine en Ozanne

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow Along

Wil je nieuwe blogposts recht in je mailbox?
Laat dan even je naam en email achter!